ISO 27001 (Sistem upravljanja bezbednošću informacija) (Information Security Management System)

Međunarodni standard ISO/IEC 27001:2013, verzija koju je objavio Institut za standardizaciju Srbije (ISS) sa oznakom SRPS ISO/IEC 27001:2014, obuhvata zahteve – tehnike bezbednosti sistema upravljanja bezbednošću informacijama (ISMS).

Standard ISO 27001:2014 – sistem upravljanja bezbednošću informacija daje smernice za uspostavljanje sistema upravljanja bezbednošću informacija i sadrži Politike, procedure i uputstva koje pomažu u zaštiti podataka Vaše organizacije.

Standard ISO 27001:2014neophodan je kod malih i velikih organizacija, jer se u svakodnevnom radu obrađuju podaci zaposlenih, klijenata ili drugih zainteresovanih strana, ali i dugoročno koristiti organizaciji kroz bolju zaštitu informacija, smanjenje rizika i poboljšanje poslovnih procesa.

Svedoci smo uvođenja raznih uredbi kako na lokalnom, tako i na evropskom nivou koje se baziraju na zaštiti podataka i bezbednosti sistema unutar kojih se ti podaci obrađuju.

Prednosti ISO 27001:2014 – sistem upravljanja bezbednošću informacija:

  • Zaštita informacija – ISO 27001 pomaže organizacijama da uspostave sistem upravljanja informacijskom sigurnošću (ISMS) koji osigurava zaštitu poverljivosti, integriteta i raspoloživosti informacija.
  • Smanjenje rizika – Sertifikacija ISO 27001 pomaže identifikovati i smanjiti rizike povezane s informacijskom sigurnošću, što može uključivati pretnje kao što su hakovanje, zlonamerni softveri, ili nepoštivanje zakonskih zahteva.
  • Usklađenost sa zakonima i propisima – ISO 27001 pomaže organizacijama da usklade svoje poslovanje sa relevantnim zakonima i regulativama koje se odnose na zaštitu podataka i informacija.
  • Povećana poverenja i ugled – Posedovanje ISO 27001 sertifikata može povećati poverenje klijenata i partnera u vašu sposobnost da zaštitite njihove informacije.
  • Unapređenje procesa – Sertifikacija ISMS-a prema ISO 27001 zahtevima često dovodi do unapređenja operativnih procesa u organizaciji, što može rezultirati uštedama vremena i resursa te povećanju produktivnosti.
  • Međunarodno priznati standard – ISO 27001 je globalno priznat standard za upravljanje informacijskom sigurnošću, što olakšava komunikaciju i saradnju s međunarodnim partnerima.
  • Kontinuirano poboljšanje – ISO 27001 potiče kontinuirano poboljšanje sistava upravljanja informacijskom sigurnošću kroz redovne revizije, ocene rizika i praćenje performansi.